DIY: van moodboard tot opgeknapte kamer

Als je een bepaalde kamer in jouw huis een flinke opknapbeurt wilt geven moet je wel het een en ander voorbereiden. Doe het eens zoals de echte ontwerpers het ook zouden doen. Begin bij een moodboard, maak een materialenbord, een lichtplan en tot slot de uitvoering!

Moodboard

Een moodboard is een sfeerbord. Je gaat op zoek naar foto’s, beelden en illustraties die jou aanspreken. Dit kan een bepaalde kleurencombinatie zijn die je mooi vindt, of een foto van een bank die jij heel graag wilt. Een moodboard kun je op een A4 of A3’tje maken thuis en gaan zoeken in jouw tijdschriften. Knip alles wat jou ook maar enigszins aanspreekt uit en plak het op. Heb je geen zin in dat knip-en-plakwerk? Je kunt ook gebruik maken van Pinterest en een bord aanmaken voor jouw woonkamer ideeen.

Materialenbord

Een materialenbord is hetzelfde als een moodboard, alleen dan specifiek over materialen. Gordijnen maken de kamer, dus bestel gordijnstaaltjes online zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden. Naast vitrages kun je ook gaan voor stoere lamellen op maat en rol- of vouwgordijnen. Blader door tijdschriften en kijk online naar de verschillende opties om te bepalen wat jij als raamdecoratie zou willen. Bij Veneta.com kun je gratis stalen aanvragen, Superhandig!

Als je alle materialen binnen hebt kun je alles bij elkaar leggen. Leg een gordijnstaaltje op jouw vloerkleed, voeg daar materialen zoals riet, velours, hout en steen aan toe. Bevalt het geheel je? Dan ben je goed op weg!

Lichtplan

Lampen zorgen voor veel sfeer en dat is wat we willen! Online kun je veel voorbeelden vinden van een lichtplan, hierdoor leer je wat jij mooi vindt. Kies voor lampen op verschillende hoogte, zoals een plafondlamp, hanglamp, tafellamp en een lamp die vanaf beneden een hele muur verlicht. Dit alles natuurlijk met een mooi, warm licht erin zodat het een warme ruimte wordt! Je kunt na de uitvoering uiteraard nog wat schuiven met alle lampen zodat je het gewenste resultaat behaald!

Voer je plannen uit!

Als je je moodboard, materialenbord en lichtplan hebt gemaakt en je bent er helemaal tevreden over dan is het tijd voor de uitvoering. Probeer qua kleuren en materiaalkeuze dezelfde verhoudingen te behouden als in je borden, zo bereik je dezelfde sfeer. Kies een kleur uit jouw moodboard voor op de muur, dan heb je een stoffen bank en natuurlijk je gordijnen. Qua accessoires ga je voor de materialen die je ook op jouw materialenbord had geplaatst. Op tafel zet je een houten schaaltje met een tof metalen beeldje en een aantal kaarsen. Zo krijg je de balans waar je al die tijd naar hebt gezocht!

Vind je het moeilijk om alles tot een geheel te brengen? Ook nu weer kijk je in tijdschriften, online of op Pinterest. Maak gezellige hoekjes na, dan kan je daarna altijd nog een beetje schuiven tussen spullen. Succes en vooral: veel plezier met het opknappen van jouw kamer!

Recommended Articles