Zelf een vloer leggen: verstandig, of beter van niet?

Een vloer is vaak een van de meer kostbare delen van een huis. Is het verstandig om deze zelf te leggen, of kun je dit beter aan een expert overlaten?

Sommige vloeren zijn ervoor gemaakt

De ene vloer is de andere niet, en om deze reden is ook de vraag of het verstandig is om zelf een vloer te leggen niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Als stelregel zou je kunnen zeggen dat vloeren die speciaal zo ontworpen zijn dat ze gemakkelijk te leggen zijn, en om die reden ook bij bouwmarkten en andere winkels te koop zijn, prima door de doe-het-zelver gelegd kunnen worden. Is dit niet het geval, en is het lastig om de vloer te kopen zonder er ook direct het leggen bij te nemen? Dan heeft dat waarschijnlijk een reden, en is het beter om niet zelf te gaan klussen.

Dit is echter slechts een uitgangspunt, en geen regel. Er zijn mensen voor een wie een redelijk simpele laminaatvloer nog een behoorlijke uitdaging kan zijn, eentje die ze liever aan zich voorbij laten gaan, terwijl er ook mensen zijn die hun hand niet omdraaien voor een best lastig te leggen houten vloer. Het is maar net hoe handig je bent en hoeveel ervaring je hebt met dit soort klussen.

Probeer het, maar tref je maatregelen

Wil je voor het eerst zelf een laminaatvloer gaan leggen? Dan valt het allereerst aan te raden om wat meer vloerdelen in huis te halen dan je eigenlijk nodig zou moeten hebben. Je zal namelijk zelf een deel van de planken op maat moeten zagen, en er zijn maar weinig mensen bij wie dit in één keer perfect gaat. Niets is zo vervelend dan tijdens het leggen terug moeten naar de winkel, omdat je planken op zijn. En dan kan het ook nog gebeuren dat vervolgens het juiste type niet meer aanwezig is… Wees dus verstandig, en koop wat extra in.

Wat ook verstandig is, is je goed verdiepen in de klus. Lees instructies, kijk filmpjes, zodat je weet hoe je te werk moet gaan. Of vraag hulp van iemand die dit al vaker heeft gedaan en het jou kan leren, ook wel zo prettig.

Wat veel mensen vergeten, is dat er in veel gevallen ook een goede ondervloer nodig is. Deze is niet per se lastig te leggen, maar je moet wel even weten hoe je het moet doen en welk type ondervloer je nodig hebt. Een ondervloer voor vinyl is namelijk doorgaans heel anders dan voor tapijt of laminaat. En een ondervloer vloerverwarming is helemaal een ander soort klus. In dat geval kan het, tenzij je echt heel handig bent, echt een beter idee zijn om de klus te laten doen, en het niet zelf te gaan proberen. Zeker bij de aanleg van een vloerverwarming mag er niks misgaan, en dit zelf in één keer goed doen is voor de niet zo geoefende klusser bijna onmogelijk.

Recommended Articles