Een traplift laten plaatsen: wat zijn de mogelijkheden?

Wie overweegt om een traplift te laten plaatsen in de woning, kan het al snel een beetje duizelen. Want hoe pak je dat aan? Is het goed om er zelf eentje aan te schaffen, of kun je beter een beroep doen op de gemeente? Is het nodig om voor een nieuw exemplaar te kiezen, of is een tweedehands ook prima? Moet je een traplift altijd kopen, of is huren ook een optie? Welke stappen moet je zetten om uiteindelijk met de beste traplift voor jouw situatie te eindigen.

Zelf regelen of een aanvraag doen

De allereerste keuze die je moet maken, is of je de traplift zelf wilt gaan aanschaffen of dat je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding. Een traplift vergoeding is vaak mogelijk via de WMO, wat via de gemeente verloopt. In dat geval moet de traplift echt een benodigde zijn om in de woning te kunnen blijven wonen, en niet uitsluitend vanwege het comfort gewenst zijn. Alhoewel het prettig is om een vergoeding te kunnen ontvangen, beperkt het in veel gevallen wel de keuzevrijheid. Het is vaak niet mogelijk om zelf de leverancier te kiezen of het type, en ook de levertijd van de lift kan flink oplopen. Zijn deze zaken geen bezwaar, dan loont het zeker de moeite om het traject te starten.

Wanneer iemand ervoor kiest om zelf volledige keuzevrijheid te willen hebben en niet langer te willen wachten dan noodzakelijk, dan is het vaak verstandiger en sneller om zelf tot aanschaf over te gaan. Dit is een aardige investering, maar wel eentje waar veel plezier van kan worden beleefd, en die een nog duurdere optie, verhuizen, vaak overbodig maakt.

Zelf een traplift aanschaffen: welke keuzes heb je?

Wanneer je besluit om zelf een traplift aan te gaan schaffen, zijn er wat keuzes die je moet maken. Allereerst is dat de keuze tussen een traplift huren of kopen. Bij huren koop je wel de rail, aangezien deze op maat gemaakt moet worden voor de trap. De stoel en de motorunit worden vervolgens gehuurd. Dit kan een goedkopere optie zijn wanneer de traplift slechts voor een kortere periode wordt gebruikt. In de meeste gevallen is koop echter verstandiger.

Bij koop is er de keuze tussen een geheel nieuwe traplift en een tweedehands traplift. In het laatste geval geldt ook weer dat het hier alleen gaat om de stoel en de motorunit. Ook nu moet de rails tenslotte weer op maat worden gemaakt. Toch kan het de moeite zijn om de prijzen eens te vergelijken, want de kwaliteit van de tweedehands onderdelen doet doorgaans niet onder voor die van nieuwe exemplaren. Op deze manier kan er toch wat geld worden bespaard, wat natuurlijk altijd prettig is.

Recommended Articles