Geld besparen als ondernemer: zo doe je dat

Ga je aan de slag als (kleine) ondernemer, dan komen er zeker in de beginfase veel kosten op je af. Is er een manier om hierop te besparen, of moet je nu eenmaal accepteren dat deze erbij horen als je een bedrijf op wilt starten?

Weeg het zorgvuldig af

Als startende ondernemer heb je misschien het gevoel dat je in één keer wel heel veel kosten moet maken. Zelfs zo veel, dat het nog een hele tijd kan gaan duren voordat je winst zal gaan maken. Tenzij je al deze kosten nog eens goed bekijkt, en onderzoekt of je ze echt allemaal wel kunt maken. Misschien zijn er wel dingen die helemaal niet nodig zijn, of best even kunnen wachten. Of zijn er misschien zaken waar je op kunt besparen door het net even anders te doen?

Een grote kostenpost kan de huisvesting van je bedrijf zijn. Een belangrijke tip: leef niet boven je stand. Natuurlijk, je ontvangt je klanten het liefst in een glimmend nieuw kantoor op een mooie locatie, maar als je dit eigenlijk niet kunt betalen schiet je er niks mee op. Soms kan het beter zijn om de eerste periode in je eigen huis een werkplek in te richten, en afspraken op kantoor bij de klanten zelf te maken. Scheelt je een hoop geld. Of, als thuiswerken echt geen optie is, huur een klein kantoortje op een minder flitsende, en dus minder dure locatie. Als de zaken goed gaan, kun je altijd nog verkassen.

Op de inrichting van je kantoor kun je trouwens ook goed besparen, door te kiezen voor gebruikte kantoormeubelen. Niemand die het verschil ziet en voelt, behalve je portemonnee. Tweedehands bureaustoelen zitten net zo goed als nieuwe, maar kosten je een heel stuk minder.

Wat heb je écht nodig

Niet alleen op de huisvesting en inrichting kun je veel besparen, maar ook op veel andere kosten. Stel jezelf steeds de vraag of je iets écht nodig hebt om je werk goed te kunnen doen voor je een aankoop doet. Een nieuwe, zakelijke auto, omdat het goede indruk maakt bij de klant? Vraag je af of dit nodig is, of parkeer je rammelbak desnoods een straat verderop als je er echt niet mee gezien wilt worden. Nieuwe dure laptops en telefoons? Tja, als je echt nieuwe nodig hebt, oké, maar ga je echt minder goed je werk doen op een telefoon van twee jaar oud?

Door kritisch te zijn in de beginfase van je bedrijf, breekt het moment waarop je winst gaat maken vele malen eerder aan. Op dit moment kun je altijd nog besluiten om een deel hiervan te investeren in zaken die toch wel handig zijn. Of misschien heb je inmiddels wel ervaren dat je deze helemaal niet nodig hebt, en kun je het geld voor andere zaken gebruiken…

Recommended Articles