Hoe verwijder je vlekken uit de bank? 3 tips

Wanneer je net over een nieuw bankstel beschikt, wil je er nog even niet aan denken dat deze er over een tijdje niet meer kraakhelder uit zal zien. Helaas is het vaak snel gedaan met die nieuwe uitstraling. Vrienden, familie, huisdieren en je gezin… de bank heeft simpelweg geen kans om vlekvrij te blijven. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn genoeg manieren waarop jij jouw bank weer brandschoon krijgt. Hier zetten we ze allemaal voor je op een rij. 

1. Regelmatig reinigen 

Vlekken uit de bank verwijderen wordt een stuk lastiger als je ze er een hele tijd in laat zitten. Bovendien kunnen kruimels en dergelijke er ook voor zorgen dat de bank sneller kapot gaat. Daarom is het ontzettend belangrijk om de bank regelmatig te reinigen. Je bank gebruik je immers elke dag. Doordat er enorm veel op geleefd wordt, is het geen wonder dat je deze ook bijna net zo vaak moet reinigen als bijvoorbeeld het toilet. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten. 

Probeer eigenlijk iedere dag of in elk geval iedere week de bank even vrij te maken van kruimels, haren en dergelijke. En plan elk half jaar een grondige schoonmaakbeurt in. Hoe deze reinigingsbeurt er precies uit gaat zien, is geheel afhankelijk van het soort bank. Bij een stoffen bank kun je wellicht alle hoezen verwijderen en wassen volgens het etiket. Een leren bank is weer te reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Wanneer je echt goede vlekken uit de bank wilt krijgen, moet er wel nog wat extra aandacht aan gegeven worden. 

2. Vlekken uit een stoffen bank verwijderen 

Vlekken uit een stoffen bank zijn een stuk lastiger te verwijderen. Dit is gelukkig niet geheel onmogelijk. Eerst is het goed om te kijken of je het door simpele reinigingstechnieken nog kunt verwijderen. Zeker bij al oudere vlekken. Doe de hoezen – indien mogelijk – in de wasmachine. Als het volgens het etiket niet mogelijk is om de hoezen te wassen, kun je er ook voor kiezen om een stoomreiniger te huren. Je zult zien dat je bank er vrijwel direct weer als nieuw uitziet. 

Is de vlek pas net ontstaan? Dan is er vaak nog veel wat je kunt doen om erger te voorkomen. Als je snel bent en niet wacht tot de vlek geheel is ingetrokken, bespaar je jezelf heel wat extra tijd en energie. 

  • Maak een lauwwarm sopje met wat ammonia of speciale meubelreiniger en behandel de vlek direct 
  • Rode wijn gemorst? Strooi er dan wat zout op en laat het intrekken. Vervolgens verwijder je het zout weer met een warme doek en de vlek zal grotendeels verdwenen zijn. Zoniet, dan herhaal je de stap. 
  • Inktvlekken kunnen relatief eenvoudig worden verwijderd met melk 
  • Huisdieren? Haren verwijder je gemakkelijk met een speciale kledingborstel. Probeer de bank zo min mogelijk te behandelen met de stofzuiger, want hierdoor kan hij snel beschadigd raken. 

3. Vlekken verwijderen uit een leren bank 

Een leren bank is over het algemeen makkelijker te reinigen. Met goed warm water en een fijn sopje verwijder je gemakkelijk de hardnekkigste vlekken. Toch is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de producten die je voor de bank gebruikt. Gebruik bij voorkeur speciale reinigingsproducten voor leren banken. Dit is voor het behoud van de bank. Heb je niks in huis en moet de bank nu gereinigd worden? Gebruik dan mil producten als groene zeep om de bank niet onnodig te beschadigen. 

Recommended Articles