Toe aan nieuwe eetkamerstoelen? Volg deze tips!

Pas als je begint met het shoppen naar nieuwe eetkamerstoelen, besef je dat de beslissing verre van eenvoudig is. De prijzen variƫren aanzienlijk, het scala aan stijlen is bijna eindeloos en dan zijn er nog alle praktische zaken die je moet overwegen. En omdat de kosten van eetkamerstoelen snel kunnen oplopen (je moet er immers vaak meer dan ƩƩn kopen), hebben we vandaag een handige guide voor het kiezen van de juiste eetkamerstoelen!

Kies je stijl

We raden u aan om te beginnen met te beslissen over welk gevoel of welke stijl je je eetruimte wilt hebben. Ga je voor landelijk of luxe? Modern of kleurrijk? Eigentijds of juist industrieel? De gemakkelijkste manier om te beslissen over de stijl die je wilt bereiken, is door wat onderzoek te doen op verschillende websites, maar ook social media als Pinterest en Instagram zijn hier geweldig voor. Ook het bezoeken van razendpopulaire shops van vandaag de dag is een must om je gevoel voor aanbod te vergroten. Een shop zoals Sfeer.nl bijvoorbeeld, waar ze een ontzettend groot aanbod hebben aan niet alleen eetkamerstoelen, maar ook tal van accessoires en andere meubels.

Kies je materiaal

Heb je eenmaal je style gekozen? Dan is het kiezen van het juiste materiaal de volgende stap. Gestoffeerd, hout, metaal of acryl zijn de meest voorkomende opties – en er zijn voor- en nadelen aan elk. Gestoffeerde stoelen creĆ«ren vaak een meer formele uitstraling en kunnen meer comfort bieden. Ze bieden ook de mogelijkheid om kleur en patroon te introduceren voor diegenen die een statement willen maken in hun eetruimte. Anno 2021 is een industrieel interieur met veel hout en metaal helemaal hot, iets wat je ook veel terug ziet in eetkamerstoelen.

Puur metalen eetkamerstoelen worden vaker buitenshuis gezien, maar er is een trend om deze ook binnenshuis neer te zetten. Dit zijn mogelijk de stoelen met het minste onderhoud die je kunt vinden, maar kunnen er ook ‘koud’ of ‘hard’ uitzien in je eetruimte. Een schapenvachtje toevoegen is daarbij een geweldige manier om wat zachtheid en comfort terug te brengen. Een ander materiaal is rotan of vlechtwerk, dat textuur en comfort biedt, maar gemakkelijk kan beschadigen, afhankelijk van de kwaliteit.

Kies de grootte

Een van de belangrijkste beslissingen voordat u een meubelstuk koopt, is het overwegen van de grootte of schaal. Mooi meubilair kan totaal misplaatst lijken als het ‘verloren’ lijkt in een grote ruimte of als het een kleine ruimte domineert.

We raden altijd aan om de oppervlakte op te meten en afplaktape te gebruiken om de grootte van het meubilair in kaart te brengen. Je wilt een comfortabele hoeveelheid ruimte tussen stoelen rond je eettafel laten. Vergeet niet om de hoogte van de vloer tot de tafel te meten en de hoogte van de armleuningen mee te nemen als je de eetkamerstoelen onder de tafel wilt schuiven.

De prijs

Als we ongelimiteerd geld zouden hebben, dan zou bovenstaande allemaal een stuk makkelijker te overwegen zijn. Maar helaas. Eetkamerstoelen kunnen variƫren van een paar tientjes tot meer dan duizend euro per stuk. En als je bedenkt dat je meerdere stoelen moet kopen, wordt dit prijsverschil alleen groter hoe groter je tafel is.

Dat betekent echter niet dat je je moet beperken met een wat kleiner budget. Met wat slim zoeken kun je in elke style die je wilt een geschikte eetkamerstoel vinden.

Recommended Articles