Verbouwen: steeds een beetje of alles in één keer?

Als er verbouwd moet worden in je woning, dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kan doen. Kies je voor de geleidelijke aanpak, met steeds een klein stukje, of ga je er in één keer helemaal voor, zodat je daarna ook echt klaar bent?

Alles tegelijk: je kunt maar klaar zijn

Er zijn maar weinig mensen die genieten van een verbouwing. Ja, van het eindresultaat misschien, als het huis weer een stuk mooier en praktischer is geworden. Maar het proces zelf? Tenzij je dol bent op klussen en alles zelf doet, staat een verbouwing voor veel mensen toch vooral synoniem aan veel zooi, veel stof, veel stress en een aannemer of klusjesman die er altijd langer over doet of meer kosten maakt dan de bedoeling was.

Geen pretje dus, en dat is precies de reden dat veel mensen ervoor kiezen om alles maar tegelijk te laten doen. En die nieuwe badkamer, en ook meteen de keuken. Muren verzetten in de woonkamer of een nieuwe vloer? Nieuwe kozijnen of een dakkapel? Laten we alles maar in één keer laten doen, dan zijn we er daarna vanaf.

Als er zo’n grote verbouwing aan je huis plaatsvindt, is erin blijven wonen niet altijd mogelijk. Het kan wel, alles kan, maar bereid je voor op dagen zonder water, geen afgesloten slaapruimtes en veel troep en stof. Veel mensen kiezen er niet voor niets voor om tijdelijk elders onderdak te zoeken. De vraag is dan altijd: wat doe je met je spullen? Verbouwen gaat een stuk makkelijker in een huis dat niet vol staat met meubels en andere zaken die alleen maar in de weg kunnen staan of beschadigd kunnen raken. Veel mensen gaan daarvoor op zoek naar opslagruimte, zodat het veilig en uit de troep is opgeborgen. Een opslagbox is vaak de beste optie, omdat je deze zo groot kunt huren als je nodig hebt, en er makkelijk dingen uit kunt halen als bepaalde kamers weer in gebruik genomen kunnen worden.

In stukjes kan ook

Vind je het wat heftig, je huis uit moeten en al je spullen verhuizen vanwege een verbouwing? Dan kun je het natuurlijk ook in stukjes (laten) doen. Het nadeel daarvan is dat je vaak langer bezig bent, ga gerust uit van een paar maanden, voor alles klaar is. Tot die tijd zal je altijd wel ergens in huis in de troep zitten, en ja, dat raak je op een bepaald moment wel goed zat.

Toch kan het ook prettig zijn om het op deze manier te doen: je kunt zo nu en dan eens een paar weken adempauze nemen, je kan in je eigen huis blijven wonen en je ziet de boel steeds een beetje verder af raken.

Recommended Articles