3 voordelen van zelf een airco plaatsen

Woon je in een relatief oude woning? Dan is deze mogelijk niet bijzonder goed geïsoleerd. Hierdoor is het ’s zomers waarschijnlijk behoorlijk warm in jouw huis. Als je er niet in slaagt de warmte buiten te houden, kan dit tot slapeloze nachten leiden. Overweeg in dat geval en airco te kopen. Dit apparaat voert warme lucht af en koude lucht aan. Hierdoor is het op tropische dagen altijd lekker koel in huis. Om gebruik te maken van een airco, moet je het apparaat wel eerst plaatsen. Veel mensen laten dit over aan een professional, maar dit kun je ook zelf doen. Waarom je zelf en airco installeert? Wij zetten hier 3 voordelen op een rijtje.

1. Je bespaart kosten

Als je geen verstand hebt van airco’s, overweeg je mogelijk een monteur in te schakelen om het apparaat te installeren. Logisch, want voor hem is het plaatsen van een airco een fluitje van een cent. Bovendien weet je zeker dat het apparaat goed wordt aangesloten als je dit laat doen door een professional. Toch zit er ook een nadeel aan het uitbesteden van de installatie: het kost geld.

Ondanks dat een monteur ervaring heeft met het plaatsen van airco’s, is hij hier toch betrekkelijk veel tijd aan kwijt. Dit is zeker het geval als het om een Vaillant airco met binnen- en buitenunit gaat. De units moeten dan namelijk aan elkaar gekoppeld worden. Hiervoor is het noodzakelijk om een gat in de muur te boren. Gevolg hiervan is dat een monteur al snel een paar uur bezig met het plaatsen van een airco. Als je het apparaat zelf plaatst, kost het je enkel wat tijd en moeite.

2. Je kunt het apparaat snel gebruiken

Heb je een airco met binnen- en buitenunit gekocht? Dan moet je beide units installeren. Dit is een stuk lastiger dan het installeren van een mobiele airco. Toch betekent dit niet dat je zelf geen poging kunt wagen. Als je zelf aan de slag gaat, kun je het apparaat vaak snel gebruiken. Laat je de airco plaatsen door een monteur? Dan is dit nog maar de vraag. De agenda van veel monteurs zit tegenwoordig namelijk behoorlijk vol. Hierdoor kan het maar zo een paar weken duren voordat een monteur bij jou langs kan komen. Duurt dit jou te lang? Plaats de airco dan zelf. Als je zelf aan de slag gaat, kun je binnen de kortst keren gebruik maken van jouw airco.

3. Je hoeft geen technische kennis te hebben

Veel mensen denken dat zij over technische kennis moeten beschikken om een airco te plaatsen. Gaat het om een airco met binnen- en buitenunit? Dan komt deze kennis inderdaad van pas. Je mag zo’n apparaat bijvoorbeeld nooit zelf in gebruik stellen. Dit moet je door een gecertificeerde monteur laten doen. Helaas zijn er genoeg mensen die het apparaat zelf in gebruik stellen. Besef je wel dat de garantie op de airco vervalt als je deze zelf in bedrijf stelt.

Na het lezen van bovenstaande denk je misschien dat het niet mogelijk is om zelf een airco te plaatsen. Toch is dit wel degelijk het geval. Een mobiele airco hoeft bijvoorbeeld niet in gebruik te worden gesteld door een monteur. Voor zo’n airco hoef je namelijk alleen maar een slang uit het raam te hangen. Heb je hier geen geschikt raam voor? Koop dan een muurdoorvoer mobiele airco. Met dit hulpmiddel kun je de slang van het apparaat door de muur naar buiten voeren.

Recommended Articles