5 dingen die je moet weten voor je thuis begint met schilderen

Leef je elke dag met saaie witte muren om je heen, maar heb je een hekel aan schilderen? Schilderen is vaak een taak waar huiseigenaren tegenop zien. Het is echter een van de meest goedkope manieren om het uiterlijk van je huis zonder al te veel moeite te verbeteren.

Verfkleuren hebben de mogelijkheid om de sfeer en het interieur van je huis aanzienlijk te veranderen. Je kunt een statement maken met felle kleuraccenten of het gebruiken als een zachte achtergrond voor een meer ingetogen ruimte. Schilderen is een van de meest eenvoudige en goedkope methoden van binnenhuisarchitectuur die er zijn. Geloof ons, wij weten er alles van! Toch zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je met een kwast in de weer gaat – dingen die je werk veel gemakkelijker zullen maken. Je weet maar nooit, misschien geniet je na het lezen van dit artikel zelfs van schilderen!

1. Een kamer voorbereiden maakt een groot verschil

Het is bekend dat schilderen veel gemakkelijker gaat als niets in de weg staat. Dit houdt in dat je zo veel mogelijk van de ruimte opruimt als haalbaar is. Als je je woonruimte schildert, verplaats dan grote meubels naar het midden (of uit de kamer) en drapeer ze met oud beddengoed of gordijnen.

Hoewel het een overbodige stap lijkt, is het afvegen van de muren eigenlijk heel essentieel. Er zit altijd een restje van vuil, stof en vettigheid op de muren, of je het nu kunt zien of niet. Verwijder vóór het schilderen alle vuil van de muren, zodat de verf goed kan hechten.

Je moet ook eventuele spijkergaten of scheuren opvullen, evenals aangrenzende muren, raambekleding en lichtschakelaar- of stopcontactafdekkingen afplakken. Gebruik hangdoeken, kranten of een rol papier om de vloer te bedekken.

2. Test de verfkleur

Geloof ons, deze is héél belangrijk. Het is heel moeilijk om te bepalen hoe een bepaalde kleur eruit zal zien op je muren en met je verlichting. Zelfs als je kiest voor kwalitatieve verf zoals Jotun verf. Als je een kleur in gedachten hebt, is het een goed idee om een ​​staal te kopen, maar óók om de verf te testen. Gelukkig kun je tegenwoordig in de meeste bouw- en verfwinkels test-samples kopen.

Laat de verf drogen en observeer de kleur zowel overdag als ‘s nachts. Dit geeft je een goed idee van hoe de kleur eruit zal zien op je muren. Als je niet zeker bent van de kleur, koop dan een paar monsters en doe hetzelfde. Je zult misschien verbaasd zijn over welke kleuren je echt leuk vindt, en nog meer verbaasd over hoe wat je dacht dat je favoriete kleur op het staal was, er vreselijk uitziet in je huis.

3. Ga voor kleur

Kleur kan voor sommigen overweldigend zijn. Laat je echter niet door angst voor kleur ertoe brengen om voor wit, gebroken wit of beige te kiezen. Door een paar verschillende kleuren te proberen, kun je een specifiek gevoel in de kamer creëren. Donkere kleuren geven bijvoorbeeld textuur en diepte aan de ruimte. Dit geldt met name als de kamer erg groot is met hoge plafonds.

Aan de andere kant, als je een kleine kamer hebt, zoals een kleine logeerkamer zonder natuurlijk licht, kunnen helderdere, lichtere kleuren de ruimte echt openen en het veel groter laten lijken. Wees in ieder geval niet bang voor kleur – experimenteer om te zien wat werkt en bekijk voorbeelden online. We weten zeker dat er interieuren tussenzitten met felgekleurde muren die je héél tof vindt!

4. Let op de afwerking

Verrassend genoeg is niet alleen de kleur van belang, maar ook de afwerking of glans. Hoogglans verfafwerkingen zijn zeer duurzaam en gemakkelijker schoon te maken, maar het nadeel is dat ze vaak onvolkomenheden in je muren benadrukken. Aan de andere kant zal een vlakke of matte verfafwerking deze onvolkomenheden verbergen. In veel gevallen is een eierschil afwerking op waterbasis een goede optie, maar we kunnen ons voorstellen dat je voor andere opties gaat.

Wijzonol muurverf mat is bijvoorbeeld een geweldige optie voor de meeste kamers. Zijdematte verf glanst daarnaast weer minder dan zijdeglans. Deze verf is een goed compromis tussen mat en zijdeglans. Wat je wens en favoriete look ook is, zorg er in ieder geval voor dat je verschillende opties bekijkt en eventueel uitprobeert op de muur die je wilt gaan verven.

5. Bepaal goed hoeveel verf je nodig hebt

Niets is zo frustrerend tijdens een schilderproject als halverwege het project zonder verf komen te zitten. Evenzo wil je ook niet te veel verf hebben. Gebruik een handige verf rekenmachine om te bepalen wat de juiste hoeveelheid verf is voor jouw project of kamer. Eerst moet je de vierkante meters van je kamer weten, maar je moet ook bepalen hoeveel lagen verf je nodig hebt. Behandel je de muren eerst met een primer, dan kan één laag voldoende zijn. Moet je over een donkere muur heen verven? Dan ga je het daar waarschijnlijk niet mee redden.

Recommended Articles