Homeworkouts zijn nog nooit zo populair geweest, en het verbaast ons niet. Naar de sportschool gaan kan heel gezellig zijn maar zeker met de wintermaanden op komst hebben we niet altijd zin om in het gure weer naar de sportschool te rijden. Met een eigen fitnessruimte kun je sporten wanneer je wilt en heb je geen abonnement nodig. Daarbij is er niets zo lekker als na een flinke dosis zweten jezelf te wassen in je eigen badkamer. Als het helemaal serieus wil aanpakken is het wel zo leuk om een je eigen fitnessruimte in te delen.
Tip 1: Kies de ruimte
Op zich hoeft een fitnessruimte niet al te veel ruimte in beslag te nemen, het hangt helemaal af van de sporten die je wilt beoefenen. Wellicht heb je een kamer over of kun je ruimte maken op de zolder. Een aparte ruimte zoals de garage of kelder is net zo goed een oplossing. Als je echt krap met ruimte binnenshuis zit dan kun je er over nadenken om een afdak in de tuin te bouwen en daaronder je fitnessruimte te maken.
Houd er bij het kiezen van de ruimte rekening mee waarvoor je de kamer voornamelijk voor gaat gebruiken. Voor fitness heb je meer ruimte nodig dan gewichtheffen. Als je naast zelf sporten ook graag naar sport kijkt, dan kan het leuk zijn om een computer of televisie aan te schaffen zodat je de ruimte kunt gebruiken voor het kijken naar jouw favoriete sport. Dit is tevens ideaal als je graag sportweddenschappen sluit, in je eigen sportruimte zul je je volop kunnen concentreren en als de ruimte groot genoeg is kun je zelfs vrienden uitnodigen om te genieten van een sportwedstrijd op de buis.
Tip 2: Inrichting
Het is een goede keuze om levendige kleuren te kiezen voor het interieur van je sportruimte. Echter hangt het af van de activiteiten die je wilt beoefenen. Als je gek bent op yoga dan zullen neutrale en rustige kleuren een betere keuze zijn. Voor de vloer is het verstandig om een rubberen mat neer te leggen, dit zorgt voor bescherming van de vloer en dempt tegelijkertijd geluiden. Voor extra motivatie kun je inspirerende schilderijen of posters ophangen.
Tip 3: Het apparatuur
Denk na over de sportapparatuur die je wilt gebruiken in je fitnessruimte. Je hebt de keuze uit grote apparatuur in de vorm van een hometrainer of loopband, of kleinere apparatuur waaronder een fitnessbal, gewichten en een dumbbell rek. Bij gewichtheffen is het prettig om een speciale fitnessbank te hebben. Houd bij gewichtheffen wel rekening met de belasting van de vloer. Als je met zware gewichten werkt kun je het beste wat extra bescherming op de grond plaatsen. Als je krap zit met de ruimte kun je een multifunctionele apparatuur aanschaffen. Verder zul je baat hebben bij een flinke spiegel aan de wand zodat je gedurende het sporten je houding kunt controleren.
Tip 4: Muziekinstallatie
Als je je flink in zweet aan het werken bent dan is er niets zo lekker als opliftende muziek. Je kunt investeren in een goede geluidsinstallatie zoals een paar luidsprekers maar denk wel aan de buren. Het voordeel van een thuisgym is dat je je eigen muziek kunt draaien en niet afhankelijk bent van de afspeellijst van de sportschool.
Tip 5: Ventilatie
Aangezien er behoorlijk wat gezweet zal worden in de fitnessruimte zul je na moeten denken over de ventilatie. het is ideaal als de fitnessruimte een raam heeft of op een andere manier kan doorluchten. Voor de zomermaanden kan het fijn zijn om een ventilator te plaatsen of airconditioning te installeren zodat de ruimte lekker koel blijft.