Kavel kopen om zelf een huis op te bouwen: waar moet je op letten?

Hoewel je een bestaande woning kunt kopen, is het ook een optie om een kavel te kopen, waar je zelf een woning op bouwt. Zo kun je kiezen voor een woning die volledig naar jouw wensen is! Zowel qua exterieur als interieur: met zelfbouw heb jij het voor het zeggen. Waar moet je allemaal aan denken als je hier zelf mee aan de slag gaat? Lees verder voor tips.

Waar wil je een kavel kopen?

Denk allereerst goed na over de gewenste locatie van een kavel. In de stad komen er van tijd tot tijd kavels vrij: als je dit goed in de gaten houdt, is het zeker mogelijk om binnen een dichtbevolkt gebied een eigen kavel te bemachtigen. Het is eenvoudiger om dit buiten de stad te doen. Je kunt aan een kavel komen via je gemeente, makelaars of projectontwikkelaars. Denk bij een huis bouwen ook aan de stijl van het huis die bij de locatie past. Van een villa tot een bungalow – er zijn natuurlijk veel opties om uit te kiezen.

Kosten van een kavel en van het bouwen

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden? De kosten die erbij komen kijken. Dat zijn allereerst de kosten van de kavel: het ligt maar net aan het gebied waarin je wilt wonen wat je hieraan kwijt bent. Je kunt hier slimme keuzes in maken om kosten te besparen. En dan zijn er uiteraard de kosten voor het bouwen van de woning. Met een indicatie kosten huis bouwen kom je al een eind: zo kun je uitrekenen wat je ongeveer kwijt zult zijn. Een handige manier om je te kunnen voorbereiden op het financiële plaatje.

Wat wil je bouwen?

We noemden het hierboven al: jij hebt natuurlijk de touwtjes in handen als je een eigen huis laat bouwen. Stel duidelijk op welke woonwensen je hebt en waar je nieuwe huis allemaal aan moet voldoen. Een tuin op het zuiden, veel slaapkamers, een ruime badkamer, een luxe keuken: zomaar wat voorbeelden waar je aan kunt denken. Schrijf al die ideeën op en gooi ze op tafel bij het uitwerken van de woning. Zo kom je tot jouw ultieme droomhuis!

Regel de praktische zaken

Als de ideeën en concepten eenmaal rond zijn, is het tijd om de praktische zaken te regelen. Zo heb je verschillende vergunningen nodig voor zelfbouw, die je maar beter tijdig kunt aanvragen. Denk ook aan de planning: neem ruim de tijd voor het bouwen van een woning, zodat alles tot in de puntjes kan worden uitgewerkt. Schakel tijdig de hulp van experts in, om de bouw op rolletjes te laten lopen. Daar heb je uiteraard alleen maar baat bij met zo’n groot en spannend project!

Recommended Articles