Hoe krijg je de juiste industriële woondetails in huis?

Industrieel ontwerp draait om het creëren van een ruimte die zowel uniek als stijlvol is. De sleutel tot deze look is de nadruk op details. Door slechts een paar industrieel geïnspireerde elementen aan je huis toe te voegen, kun je een ruimte creëren die een stedelijk randje heeft zonder koud of levenloos aan te voelen.

Lees verder om te leren hoe je deze look krijgt.

Begin met de basis

Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het creëren van een industriële ruimte is dat minder, meer is. Dit is geen stijl die rommelig behoort zijn. Richt je in plaats daarvan op het creëren van een schone en open omgeving. Begin met het opruimen van de ruimte en verwijder alle overbodige spullen. Richt je daarna op het toevoegen van een paar belangrijke stukken die als basis dienen voor je ontwerp.

Enkele essentiële stukken voor een industriële ruimte zijn zichtbare bakstenen muren, betonnen vloeren, metalen armaturen en vintage meubilair. Als je geen baksteen in huis hebt, kun je overwegen je muren in een lichte grijze of witte tint te schilderen. Dit helpt de illusie van baksteen te wekken zonder dat je metselwerk hoeft bloot te leggen. Wat betonnen vloeren betreft, als je die niet hebt, kies dan voor hardhouten vloeren die in een donkere tint bruin of zwart gebeitst zijn.

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, is het tijd voor de details:

Voeg textuur toe

Een industriële ruimte huiselijker maken is eenvoudig met de juiste accessoires. Probeer, om textuur en interesse toe te voegen, kleedjes en kussens in natuurlijke stoffen zoals wol, katoenen chambray, linnen of jute. De zachtheid van deze materialen compenseert de harde randen van de kamer en zorgt voor een gastvrij gevoel.

Breng textuur aan in je interieur door wandbekleding te gebruiken. Zo kan zichtbare baksteen een prachtige esthetiek creëren, maar te koud of steriel overkomen. Om de ruimte uitnodigender te maken kun je wat kleur en dimensie toevoegen met wandkleden of vintage posters.

Zorgvuldig uitgekozen meubels

Als je op zoek bent naar de beste industriële woonlook voor je huis, zijn zorgvuldig uitgekozen meubels uiteraard essentieel. Een dressoir is daar een goed voorbeeld van. Een industrieel dressoir moet gemaakt zijn van stevige materialen als staal of hout, en het moet een vintage uitstraling hebben. Een andere optie is om te gaan voor een industriële salontafel. Een salontafel van teruggewonnen hout of metaal geeft je woonruimte een authentieke industriële uitstraling.

Gebruik vintage elementen

Een geweldige manier om persoonlijkheid toe te voegen aan een industriële ruimte is door middel van vintage elementen. Dit kan van alles zijn, van antieke verlichtingsarmaturen tot vintage meubelstukken. Bij het verwerken van deze elementen in je ontwerp is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen oud en nieuw. Te veel vintage stukken zullen je ruimte gedateerd doen aanvoelen, terwijl te weinig het koud en ongenaakbaar zal maken. Een goede vuistregel is om voor elke tien moderne elementen in je ontwerp één vintage element te gebruiken.

Blootliggende stenen en buizen

Een ander populair element van industriële vormgeving zoals eerder besproken, zijn blootliggende bakstenen en buizen. Dit rauwe uiterlijk kun je bereiken door je bakstenen muren en leidingen gewoon onbedekt te laten. Je kunt ook baksteenbehang kopen als je geen echte baksteen in huis hebt. Zorg er alleen voor dat je het niet overdrijft, anders kan je ruimte meer op een bouwplaats gaan lijken dan op een stijlvolle woning.

Conclusie

Met zijn focus op eenvoud en functionaliteit is industrieel design de perfecte manier om een vleugje rauwheid toe te voegen aan je interieur. Door deze tips te volgen kun je gemakkelijk enkele industriële details in je ruimte verwerken en een look creëren die zowel uniek als stijlvol is.

Bedankt voor het lezen!

Recommended Articles