Checklist: is jouw huis geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iets meer dan 20% van de huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. Hoor jij nog bij de 80% die de overstap nog niet heeft gemaakt? Dan heb je vast wel eens overwogen om ook voor zonne-energie te kiezen. De meeste huizen zijn hier namelijk geschikt voor en met de prijzen en opbrengst van de zonnepanelen van tegenwoordig loont het om zo snel mogelijk over te stappen. Het is nog zeker niet te laat. Er zijn slechts een aantal situaties waarin het niet mogelijk is om zonnepanelen op je dak te leggen. In deze checklist lees je waar je dak aan moet voldoen.

Vijf voorwaarden voor zonnepanelen op je dak

Om zonnepanelen op je dak te kunnen leggen zijn er vijf algemene voorwaarden waaraan je dak moet voldoen. Hieronder gaan we uitgebreid in op deze voorwaarden. Welke kan jij al van de checklist afvinken?

1. Ben je eigenaar van het dak?

Als je geen eigenaar van het dak bent, zoals bij een appartementencomplex vaak het geval is, kan je niet zelf beslissen of er zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Hetzelfde geldt voor huurwoningen en woningen met een VVE. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om zonnepanelen op je dak te leggen als je niet zelf de eigenaar bent, alleen ligt de beslissing (gedeeltelijk) in de handen van anderen.

2. Wat voor soort dak heb je?

Plat of schuin, dat maakt in principe niet zoveel uit. Het heeft wel invloed op het aantal zonnepanelen dat op je dak past en of ze in de ideale hoek geplaatst kunnen worden, maar in de basis zijn zonnepanelen op beide soorten daken mogelijk. Het materiaal van het dak kan wel tot een uitdaging leiden. Er is haast altijd wel een aanbieder die zich specialiseert in het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak. Afhankelijk van het soort materiaal er op je dak ligt, kan het aanbod wel een stuk schaarser zijn. Je hebt dan dus minder keuze en bent mogelijk duurder uit dan een vergelijkbare woning met een ander soort dak. Een dak met dakpannen is eigenlijk altijd geschikt.

3. Hoeveel zonnepanelen passen op je dak?

Wanneer je zonnepanelen op je dak wilt plaatsen zijn er vier belangrijke factoren die bepalen of jouw dak groot genoeg is. Dit zijn de afmetingen van je dak, de afmetingen van de zonnepanelen, de veiligheidsmarge langs de rand van het dak en eventuele onregelmatigheden op het dak zoals pijpjes, schoorstenen en dakkapellen. In de ideale situatie worden er precies genoeg zonnepanelen op je dak gelegd om jouw verbruik te compenseren. Wanneer je dak te weinig ruimte biedt, kan je slechts een deel van je verbruik compenseren. Dat hoeft zeker niet altijd een reden te zijn om geen zonnepanelen te nemen, maar het speelt natuurlijk wel een rol bij de beslissing om wel of geen zonnepanelen te plaatsen. Via www.dakscanzonnepanelen.nl kun je direct een indicatie krijgen van het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Voer je gegevens in bij de dakscan en binnen 2 minuten weet jij wat mogelijk is op jouw dak.

4. Mag je zonnepanelen op je dak plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak kan ook geblokkeerd worden door de gemeente of welstandscommissie. Hoewel het plaatsen van zonnepanelen meestal vergunningsvrij is, zijn er situaties waarin zonnepanelen aan de voorkant niet mogelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je in een monument woont of als je woning binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht staat.

5. Hoeveel schaduw valt op je dak?

Schaduw is niet per se een probleem voor zonnepanelen, afhankelijk van de situatie. Wanneer een deel van het dak permanent in de schaduw ligt, van een ander gebouw of een deel van je eigen woning, is het niet interessant om op dit deel van het dak zonnepanelen te leggen. Wanneer de schaduw alleen een deel van de dag op het dak valt, kan er met optimizers voor gezorgd worden dat alle zonnepanelen individueel het maximale rendement bereiken. Standaard worden zonnepanelen in serie verbonden, waardoor het hele zonnestroomsysteem zo sterk is als de zwakste schakel.

Recommended Articles