Projectiescherm kopen? Hier moet je op letten

Heb jij thuis een mooie beamer en bijpassende passieve speakers, maar projecteer jij nog steeds op een witte muur? Dan is het tijd om over te stappen naar een projectiescherm. Een muur zorgt er namelijk voor dat het contrast en helderheid van het beeld wordt verminderd. Door voor een projectiescherm te kiezen, kun je het beeld op een strakke achtergrond projecteren. Dit zorgt voor een optimale weergaven van jouw beeld. 

In dit artikel vertellen we waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een projectiescherm. 

Zorg voor het juiste formaat

Het formaat van het projectiescherm is van belang. Hoe verder je van het scherm zit, hoe groter het scherm moet zijn.Daarnaast moet jouw projectiescherm natuurlijk wel in je ruimte passen. Zorg daarom van te voren dat je weet hoe groot jouw projectiescherm kan zijn. 

Reken de kijkhoogte uit

De afstand van de onderkant van het scherm tot de grond hangt af van de ruimte waarin het projectiescherm wordt geplaatst. Een projectiescherm in een vergaderomgeving zal bijvoorbeeld hoger moeten hangen dan een scherm in de woonkamer, omdat de zithoogte van de kijker verschilt.

Kies een beeldverhouding

Projectieschermen zijn in drie beeldverhoudingen leverbaar: 1:1, 4:3 en 16:9. Een scherm met een verhouding van 1:1 is in de hoogte en de breedte even lang. Bij de verhoudingen 4:3 en 16:9 staan de eerste getallen voor de breedte en de tweede getallen voor de hoogte van het scherm. Deze projectieschermen zijn in de breedte dus groter dan in de hoogte. De beeldverhouding 16:9 noemen we het breedbeeldformaat. Steeds meer beamers projecteren tegenwoordig op breedbeeldformaat.

Waar wil je jouw projectiescherm hangen

Bedenk goed of je een vaste plek voor je projectiescherm wilt of hem vaker mee wilt nemen. Er zijn namelijk twee verschillende varianten, namelijk de vaste en de mobiele projectieschermen.

Vast projectiescherm

Als je het scherm steeds op dezelfde plek wilt gebruiken is het aan te raden om een vast projectiescherm te gebruiken. Hierbij bevestig je eenmalig de ophanging van het scherm aan de muur en indien je het scherm nodig hebt kun je hem uitrollen. Hierbij kun je kiezen tussen een elektrisch projectiescherm of een scherm dat je met de hand moet bedienen.

Mobiel projectiescherm

Wil je het projectiescherm telkens op een andere plek gebruiken? Kies dan voor een mobiel projectiescherm. Dit scherm is eenvoudig op te rollen en zo veilig te vervoeren. Voor de ophanging van een mobiel scherm wordt meestal een statief gebruikt. Je maakt de boven of onderkant van het scherm vast aan het statief en rolt het scherm uit, waarna je de andere kant van het scherm vastmaakt.

Recommended Articles