Visgraatvloer of plankenvloer ?

Het mooie van een houten vloer van echt hout is dat u de sfeer in uw woonkamer helemaal zelf kunt bepalen.

Er zijn immers zoveel verschillende houtsoorten, elk met een apart karakter en kleur.

Ook kunt u kiezen uit hout met een duidelijke tekening of hout met een rustige tekening.

En niet te vergeten; hout met noesten en hout zonder noesten.

Oh ja… u kunt ook nog oneindig variëren in kleuren, bewerkingen en afwerkingen.

We onderscheiden grofweg 2 groepen.

  • Planken vloeren
  • Visgraat vloer of hongaarsepunt

Bij plankenvloeren worden de planken in wildverband gelegd en zonder te kijken naar de lengte van de plank van de houtstapel in de vloer gelegd.

Bij een visgraatvloer of hongaarsepunt vloer is er daarentegen sprake van een vast patroon. Vroeger waren de plankjes in een visgraatvloer meestal noestvrij en relatief klein. Tegenwoordig zijn er visgraatvloeren van allerlei maten en kwaliteiten. Een brede, verouderde vintage visgraatvloer met noesten kan de authentieke uitstraling van uw woning alleen maar versterken.

Zowel een visgraatvloer als een plankenvloer kunt u zelf leggen of laten leggen door parketlegger. Bij het zelf-leggen van een visgraat kiezen we voor zwevend leggen van klikvisgraat. Dit is door een redelijk handige doe-het-zelver prima te doen en u bespaart de kosten van een parketlegger.

Waarom visgraatvloer of plankenvloer van echt hout en niet van PVC ?  

  • “There is no better designer than nature”

Houten vloeren van echt hout, zijn gemaakt van een echt natuurproduct. Regen, sneeuw, wind, zon, bodem, temperatuur hebben allemaal hun werk gedaan. Door al deze invloeden zijn de planken in uw vloer geworden zoals ze nu zijn. Natuurlijk kan geen door de mens bedachte plastic vloer hier nooit tegenop.

Bij echt hout is elke plank anders, terwijl u bij PVC mag kiezen uit een aantal steeds terugkerende houttekeningen.  

“Wie wil nu een plastic plank zien, die meerdere keren terugkomt in zijn vloer ?”

Naast de niet te overtreffen uitstraling van echt hout zijn er nog een aantal praktische voordelen van echte houten vloeren:

  1. Wat gaat er met de PVC vloeren gebeuren als ze ooit uit de woning worden verwijderd. Plastic is moeilijk tot niet afbreekbaar.
  2. Een PVC plank kan nauwelijks worden gerepareerd, terwijl echt hout nog een aantal malen opgeschuurd kan worden. U kunt een houten vloer zelfs weer een geheel nieuwe kleur geven als u de huidige uitstraling beu bent.
  3. Bij een PVC vloer moet u kiezen wat de fabrikant heeft bedacht. Bij een echte houten vloer kan u zelf mee-mengen om de juiste specifieke kleur van uw vloer te bepalen.
  4. Echte houten vloeren zijn buitengewoon hygiënisch. U kunt ze niet alleen schoonmaken met water en zeep, u kunt ze ook opnieuw een nieuwe olielaag of laklaag geven. De vloer is dan weer als nieuw.
  5. Bij duurzaam beheerde bossen met een FSC of PEFC keurmerk is hout een duurzame, hernieuwbare grondstof, waarin geen schadelijke stoffen worden verwerkt.

Kan een echte houten vloer wel op vloerverwarming ?    

Heel veel mensen denken dat een echte visgraat vloer of plankenvloer niet op vloerverwarming kan worden gelegd. Niets is minder waar.

Wel is waar dat hout werkt onder invloed van schommelingen van warmte en vocht.

Ook is het waar dat hout geen goede doorgever is van warmte.

Wanneer we nu naar vloerverwarming gaan kijken, zien we dat juist een vloerverwarming de warmte zeer geleidelijk en gespreid  doorgeeft (over de gehele oppervlakte). Ideaal voor hout dus.

Alleen moeten we als bewoners van de ruimte leren om de belangrijkste eigenschap van hout en van een vloerverwarming te eerbiedigen. Namelijk geleidelijk verwarmen en niet meer zoals we bij radiatoren gewend waren met grote sprongen. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende technische hulpmiddelen voorhanden om ons gedrag te sturen. Allereerst zijn er moderne thermostaten die de warmtehuishouding in de woning reguleren. Tevens wordt er tegenwoordig in de houten planken een zogenaamde Fidbox geïnstalleerd. Dit is een soort “Black-Box” van de houten vloer. D.m.v. een bluetooth-verbinding met uw mobiele telefoon worden er gegevens over de houten vloer doorgegeven. U krijgt derhalve een signaal wanneer de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te laag gaat worden. Niet alleen goed voor de houten vloer dus, maar ook voor uw eigen gezondheid.

U kunt dan ruim op tijd de ruimte met een luchtbevochtiger de relatieve luchtvochtigheid iets omhoog brengen. U zult zien, dat dit overigens alleen nodig is in periodes van langdurige vorst buiten. Lees meer : Houten vloer en vloerverwarming

Is een echte houten vloer in 2022 nog wel betaalbaar ?

Net als vele andere bouwmaterialen zijn vloeren de laatste tijd duurder geworden. Dit geldt voor PVC als voor echt hout. 

Tijd dus om slim in te kopen.

Wanneer we zoveel mogelijk tussenpersonen of winkels uit de bedrijfstak halen is er geen sprake meer van  een ophoping van onnodige marges. 

Direct inkopen daarom bij de importeur/fabrikant is daarom het motto.

Fairwood houten vloeren uit Tiel is zo’n importeur/fabrikant die rechtstreeks aan particulieren verkoopt.

Tevens hebben zij een netwerk van parketleggers die vloeren leggen door heel Nederland en België.

Omdat zij voldoende vloeren hebben ingekocht, kunt u nu reeds de vloer reserveren en pas afnemen en betalen wanneer u de vloer daadwerkelijk nodig heeft. Er worden geen opslagkosten of aanbetalingen van u verlangd.  

Recommended Articles