Waarom kies ik voor kunststof boeidelen?

Is jouw woning afgewerkt met houten boeidelen en hebben deze hun beste tijd inmiddels wel gehad? Dan is het tijd om ze te vervangen. Je kunt opnieuw voor houten boeidelen kiezen, maar kunststof boeidelen behoren ook tot de mogelijkheden. Als de rand van jouw dak nu afgewerkt is met hout, vraag jij je mogelijk af waarom je voor kunststof boeidelen zou kiezen. In dit artikel zetten wij de belangrijkste argumenten op een rijtje.

Onderhoud is verleden tijd met kunststof

Omdat houten boeidelen jouw woning een warme uitstraling geven, gaat jouw voorkeur mogelijk opnieuw uit naar boeidelen van dit materiaal. Nadeel van hout is alleen dat het behoorlijk wat onderhoud nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat de boeidelen hun mooie uitstraling behouden, moet je het hout regelmatig schoonmaken. Hier blijft het niet bij, want houten boeidelen kunnen door de weersomstandigheden hun kleur verliezen. Dit betekent dat je het materiaal eens in de zoveel jaar ook opnieuw moet (laten) schilderen.

Wil je liever geen tijd in het onderhoud van jouw boeidelen steken? Dan kun je dit uitbesteden. Een andere optie is om de houten boeidelen te vervangen door kunststof boeidelen. Kunststof is namelijk een onderhoudsvriendelijk materiaal. In tegenstelling tot hout hoef je dit materiaal niet te schilderen. Kunststof behoudt zijn kleur namelijk. Het is voldoende om kunststof boeidelen af en toe schoon te maken. Dit kan met een doek en een sopje. Maak je jouw kunststof boeidelen regelmatig schoon? Dan hoef je ze niet snel (weer) te vervangen.

Kunststof boeidelen behouden hun vorm, kleur en kwaliteit

Een tweede voordeel van kunststof boeidelen is dat ze door de jaren heen hun vorm, kleur en kwaliteit behouden. Het wisselende weer in Nederland heeft namelijk geen enkele invloed op boeidelen van kunststof. In tegenstelling tot houten boeidelen neemt kunststof geen vocht op. Het gevolg hiervan is dat kunststof boeidelen niet afbladderen of delamineren. Bovendien kan er geen rot optreden, iets wat bij hout wel het geval is. Een extra bijkomstigheid is dat kunststof niet verkleurt onder invloed van zonlicht. Houten boeidelen verkleuren wel door de zon. Je kiest dus niet alleen voor kunststof boeidelen omdat ze onderhoudsvriendelijk zijn, maar ook omdat ze hun vorm, kleur en kwaliteit behouden.

Geschikt voor iedere situatie

Overweeg je om houten boeidelen te vervangen door kunststof boeidelen? Dan wil je mogelijk weten of dit in jouw situatie kan. Die kans is groot, want boeidelen van kunststof zijn in principe geschikt voor iedere situatie. Zo kun je er bijvoorbeeld de randen van een plat dak van een garage, dakkapel of uitbouw mee afwerken. Kunststof boeidelen kunnen ook uitstekend gebruikt worden voor het hellende dak van een woning of schuur. De boeidelen zijn bovendien verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Kortom: niets staat jou in de weg om houten boeidelen te vervangen door kunststof boeidelen.

Recommended Articles