Wat kan een airco doen in je woning?

Breekt elke zomer je op door de hitte in huis? Met een airco kun je je woning weer een aangenaam binnenklimaat geven. Een airco wordt in de meeste gevallen gebruikt om een ruimte te verkoelen. Wist je dat een airco ook de ruimte kan verwarmen? Er zijn waarschijnlijk nog meer dingen die je niet van een airco weet. Je leest hier alles over airco’s en waarom je er eentje zou moeten aanschaffen. 

Wat is een split airco?

Je zou denken dat een airco veel energie vreet en je dit onwijs veel geld gaat kosten. Gelukkig valt dit aardig mee, want er zijn ook extra energiezuinige modellen. Een split airco is een vaste airco met een warmtepompsysteem. Deze bestaat uit twee onderdelen. Daarnaast werkt een split airco op basis van koelvloeistof. Je kunt het vergelijken met een koelkast. Via de binnenunit onttrekt de koelvloeistof de warmte uit de binnenruimte en vervoert deze naar buiten via de buitenunit. 

Een split airco is tegenwoordig behoorlijk energiezuinig. Er zijn verschillende split airco’s te koop en je kunt ze kopen op basis van het energielabel. Een airco van Panasonic heeft een energielabel A++. Dit is al erg zuinig, maar een airco van Chigo tipt daar nog net iets boven door het label A+++. Je kunt dus zelf bepalen hoe zuinig de airco voor je moet zijn. 

Hoe werkt het verwarmen met een airco?

Het is een beetje vreemd, maar je kunt met veel airco’s ook de ruimte verwarmen. Wil je graag het hele jaar door genieten van een aangenaam binnenklimaat? Dan is een vaste airco een goede optie. Deze heeft een warmtepomp principe waardoor het ook de ruimte kan verwarmen. Je kunt met een split airco veel besparen op je energie kosten. Je hebt daarnaast dus geen verwarming nodig. 

Heb je geen zin in een installatie en wil je gewoon tijdig genieten van een koelsysteem? Dan zijn er ook mobiele airco’s. Deze kun je verplaatsen en gebruiken wanneer je wilt. Doordat de airco wieltjes en handgrepen bevatten, kun je deze makkelijk verplaatsen. Een mobiele airco moet ook op een bepaalde manier aangesloten worden. Een slang die lucht moeten kunnen uitblazen en een waterafvoer om condens weg te laten stromen. Denk hier dus goed over na voordat je er eentje aanschaft. 

Of je nu voor een vaste airco of een mobiele airco koopt, beide hebben ze de functie de ruimte te verkoelen en verwarmen. Daarmee is een airco een goede aanschaf zijn voor een fijn binnenklimaat. 

Recommended Articles