De tijd dat we niet of nauwelijks nadachten over hoe ons dak eruit ziet ligt achter ons. We besteden steeds meer aandacht aan het dak van onze woning, en doen dat vaak ook nog eens op een duurzame manier. Een dak dat geld oplevert, zuurstof de wereld in brengt of water op kan vangen: alles kan.
Met zonnepanelen
Wil je geld verdienen met je dak, dan zet je er zonnepanelen op. Zeker nu onze zomers meer dan ooit zonovergoten verlopen, kun je heel wat zon opvangen en omzetten in energie. Dat is prettig, want het kan flink schelen op je energierekening. Maar daarnaast is het ook ontzettend duurzaam, want op het moment dat er zonne-energie wordt gebruikt, wordt er geen energie uit fossiele brandstoffen gebruikt. Dat is mooi, want waar fossiele brandstoffen uiteindelijk op zullen raken én vaak behoorlijk vervuilend zijn in gebruik, is dat bij de zon niet het geval. De aanschaf van zonnepanelen kan even prijzig zijn, maar in de meeste gevallen heb je het binnen een paar jaar terugverdiend. Zeker het overwegen waard dus!
Met een duurzame dakbedekking
Is je platte dak aan een nieuwe laag dakbedekking toe? Denk dan eens goed na over welk materiaal je hiervoor gaat gebruiken. Het traditionele bitumen is goedkoop en beproefd, zou je zeggen, maar op lange termijn niet altijd de beste en goedkoopste keuze.
Dat is steeds vaker EPDM folie. Waar dit folie als groot voordeel al heeft dat je hem niet hoeft te verhitten bij het aanbrengen, je plakt hem met EPDM lijm op je dak, zijn er nog veel meer pluspunten die je dak ook nog eens duurzamer maken.
De folie gaat namelijk rustig 50 jaar mee zonder gebreken te vertonen, waar bitumen na 20 jaar doorgaans aan vervanging toe is, en tussentijds vaak al reparaties heeft ondergaan. Daarnaast kan EPDM na afloop worden gerecycled, wat je keuze extra duurzaam maakt.
Met planten
Op steeds maar daken zie je ook plantjes terug. Dit soort groene daken is erg in opkomst en heeft verschillende voordelen. Er wordt gebruik gemaakt van kleine vetplantjes, die je geen water hoeft te geven. Zodra het regent nemen zij heel veel water op, om daar vervolgens heel lang op te kunnen teren. Op die manier voorkom je dat alle regen die op je dak terechtkomt er ook weer vanaf stroomt, en daarmee bijdraagt aan de toch al steeds vaker ondergelopen straten. Daarnaast stoten planten zuurstof uit, terwijl ze juist CO2 uit de lucht halen: nog een mooi voordeel. Tenslotte kan een groen dak ook de temperatuur in huis laten dalen, doordat een deel van de warmte als het ware door de planten wordt geabsorbeerd en niet wordt doorgegeven. Zeker in vergelijking met een donker dak, dat juist bloedheet kan worden, is dit in de zomer echt een pluspunt.