Is je dak klaar voor het volgende seizoen?

We zijn als mens geneigd om vooral op het moment waarop het ene seizoen overgaat in het volgende heel wat te klussen in en rond ons huis. De start van het voorjaar vraagt om een flinke voorjaarsschoonmaak. We spuiten onze terrassen schoon en harken de tuin aan, terwijl we ook binnen eens flink de bezem erdoor gooien. Bij de start van de zomer zetten we graag bloeiende planten in de tuin en wordt er ook volop geschilderd aan de buitenboel.

Als de herfst aanbreekt zijn het wederom vaak de tuinen die onderhoud nodig hebben, maar worden ook vaak kleine klusjes binnenshuis opgepikt. De start van de winter zorgt er vaak voor dat we onze verwarmingssystemen weer eens flink onder handen (laten) nemen. Wat in dit rijtje doorgaans ontbreekt, terwijl het er eigenlijk ieder seizoen op zou moeten staan, is ons dak. Want dit is het onderdeel van het huis dat het het zwaarst te verduren krijgt, ieder seizoen opnieuw.

Wat meer aandacht voor je dak

Toegegeven, een dak ligt doorgaans niet echt in het zicht, daar bovenop je huis. De kans is groot dat je het een beetje over het hoofd ziet en er weinig aandacht voor hebt. Pas als je dak zijn werk niet meer goed doet, en je er binnen last van krijgen (Oh nee, lekkage!) kijken we er eens goed naar, en blijkt niet zelden dat we de problemen al jarenlang hadden kunnen zien aankomen.

Hoe vaak je je dak moet checken hangt voor een groot deel af van het soort dat dat je hebt. Hierbij kun je denken aan de vorm, dus bijvoorbeeld een plat dak of juist een puntdak, maar ook aan het soort dakbedekking dat erop gebruikt is. Waar dakpannen, zolang ze netjes op het dak blijven zitten, vaak een leven lang meegaan, is dat met veel soorten dakbedekking die op platte daken worden gebruikt bepaald niet het geval.

Doe je het duurzaam?

Als het gaat om dakbedekking voor een plat dak, was er vroeger niet zo veel keuze. In veel gevallen werd er bitumen gebruikt, dat na pakweg 20 jaar wel zijn beste tijd gehad had, en vaak al eerder barstjes vertoonde. Door te kiezen voor EPDM kan het een stuk duurzamer: deze dakbedekking gaat al snel 50 jaar mee en is veel beter bestand tegen weersinvloeden. Fijn is dat er met een EPDM pakket ook geen verhitting meer nodig is, deze dakbedekking breng je namelijk aan met lijm. Zo nu en dan je dak controleren is nog steeds geen overbodige luxe, bijvoorbeeld bij de wisseling van ieder seizoen, maar de kans dat je er ook daadwerkelijk iets aan hoeft te doen wordt wel een stuk kleiner.

Recommended Articles