De belangrijkste verschillen tussen een hout en elektrische haard op een rijtje

Steeds minder mensen kiezen voor centrale verwarming. Er wordt juist vaker gekozen voor alternatieve verwarming. Denk aan een gashaard, een open haard, een houtkachel of een elektrische haard. Deze kachels geven een fijne sfeer, en zorgen bovendien voor genoeg warmte in huis. De keuze tussen een elektrische haard en een houtkachel is voor veel mensen lastig. Wat zijn nu precies de verschillen?

Hoeveel sfeer geeft de kachel?

Eerlijk is eerlijk: een speciale houtkachel voor binnen geeft een andere sfeer in huis dan een elektrische haard. Met hout moet je daadwerkelijk stoken. Je moet er hout voor kappen, en zo’n nette schuur vol met hout in de tuin, heeft toch wel iets landelijks en gezelligs. Veel mensen vinden een elektrische haard ongezellig, omdat het op stroom loopt.

We zijn het ermee eens: een elektrische kachel is niet hetzelfde als een houtkachel. Maar sfeerloos is een elektrische haard zeker niet. De techniek op het gebied van elektrische kachels is in de loop der jaren flink verbeterd. Er zijn nu allerlei visualisaties nodig om ook de elektrische kachel levensecht te doen aanvoelen.

Afgifte van warmte

Houtkachels en elektrische haarden kennen een verschil in afgifte van warmte. Een elektrische kachel als enige warmtebron in huis is vaak niet zo realistisch. Een houtkachel wordt warmer en zorgt voor meer warmte in huis. Toch past een houtkachel niet in elk huis. Je hebt er immers een rookkanaal voor nodig. Voor sommige huizen is dat niet weggelegd, omdat er bijvoorbeeld geen rookkanaal aanwezig is, en er geen mogelijkheid is deze te plaatsen.

In een goed geïsoleerd huis, is de afgifte van warmte van een elektrische kachel geen enkel probleem. De hoeveelheid warmte die het produceert, is voldoende om een ruimte mee te verwarmen. Er is tegenwoordig een groot aanbod van elektrische kachels die voor warmte zorgen.

Rookkanaal nodig?

Wanneer je kiest voor een elektrische haard, heb je geen rookkanaal nodig. In moderne huizen is het vaak zo dat er geen rookkanaal is aangesloten. Dan ligt een keuze voor een elektrische haard dus voor de hand. Een elektrische kachel sluit je aan op het stopcontact. Dan gaat de kachel branden. Je hoeft geen rekening te houden met rookkanalen.

Kies je voor een houtkachel, dan is een rookkanaal wel nodig. De verbrande lucht moet ergens heen. Wanneer je kiest voor een houtkachel is het belangrijk dat je je eerst laat adviseren over de plaatsing van een rookkanaal, en de mogelijkheden hiervoor.

 

Recommended Articles