De oude keuken opknappen tot je droomkeuken

Is jouw keuken ook toe aan een opknapbeurt? Of ben je gewoon toe aan iets nieuws, maar is de keuken eigenlijk nog in een prima staat? Door een aantal aanpassingen te doen zonder grote sloopwerken uit te voeren, kun jij je keuken een hele andere uitstraling geven. Daarnaast is het vervangen van onderdelen en het opknappen hiervan, veel duurzamer en goedkoper. Met onderstaande voorbeelden en tips kun je inspiratie opdoen voor het opknappen van je keuken.

Vervang het werkblad

Wanneer je het werkblad van je keuken vervangt, zal dit gelijk al een hele nieuwe look geven. Doordat er werkbladen bestaan in verschillende materialen, is er een ruime keuze. Elk werkblad heeft zijn eigen uitstraling. Zo geeft een houten werkblad een warme sfeer, waar je van een betonnen werkblad juist een robuuste en industriële uitstraling krijgt. Kies je voor werkbladen van hout, kunststof, marmer of toch beton? Hou er wel rekening mee dat ieder materiaal werkblad zijn eigen voor- en nadelen heeft, bedenk dus goed vantevoren wat je wil en zoek het goed uit.

Knap de keukenlaadjes en keukenkastjes op

Het aanzicht van de keukenkastjes bepalen voor een groot deel de sfeer in de keuken. Zo kun je met de keukenfronten een moderne of een landelijke sfeer creëren. Door keukenfronten te veranderen lijkt het of je een nieuwe keuken aangeschaft hebt. Een alternatief is om de bestaande deuren te behouden en een andere kleur te geven. Laat het overspuiten of laat het wrappen met een folie. Wanneer de lades niet meer soepel lopen, kun je altijd een nieuwe Blum Lade hierin plaatsen. De ruimte in een lade wordt veelal benut, omdat je met deze laden voor rechte vormen en mooie lijnen kiest. De lades zijn in verschillende modellen te bestellen, zo kies je gemakkelijk welke hoogte, draagvermogen en kleur je wil. Je hebt de mogelijkheid om voor een lade met demping of voor een greeploze lade te kiezen.

Vervang de oude greep voor nieuwe grepen of knoppen

De juiste greep of knop maakt het verschil. Een nieuwe greep kan de uitstraling een boost geven. Daarnaast hebben zij een belangrijke functie, want je gebruikt deze handgrepen het meest. Op internet of in winkels vind je de knoppen en handgrepen die je zoekt, of je nou knoppen zoekt van roestvast staal, hout of aluminium.

Pak de achterwand aan

Misschien heb je op je achterwand wel tegels of een spatplaat en wil je wat anders. Er zijn verschillende alternatieven om dit veranderen. Plak er nieuwe tegels tegenaan, verwijder de oude tegels en plaats nieuwe, stuk de muur opnieuw en schilder dit met reinigbare muurverf. Er zijn talloze mogelijkheden.

Geef de andere muren in keuken ook aandacht

Naast de achterwand bij het fornuis, zijn de andere muren ook belangrijk in je keuken. Muren kunnen namelijk een eyecatcher zijn en het een zeer unieke uitstraling geven. Trek de bovenkastjes van de muur af en plaats hier bijvoorbeeld wandplanken. Hierdoor oogt de keuken veel ruimer en in combinatie met Inbouwspots kun je warme sfeer creëren. Op de planken kun je bijvoorbeeld plantjes of kruidenpotten plaatsen, om het zo af te maken.

Houd rekening met plannen

Bedenk goed welke klussen jezelf kunt en welke je liever uit wil besteden. Dit vergt namelijk ook aandacht voor in de planning. Bedrijven of klusjesmannen moeten vaak ruim vantevoren ingehuurd worden.

Recommended Articles