Je woning compleet met een houtkachel

Misschien herken je het gevoel. Je komt in een woning waar alles perfect gestyled is, maar toch mist er iets. Er kan maar weinig op tegen de behaaglijke warmte en sfeer van een houtkachel om een interieur compleet te maken. Heb je zelf een woning waarin nog nooit een houtkachel of haard heeft gestaan, maar zou je dit wel graag willen? Geen probleem. In vrijwel elke woning kan een kachel geplaatst worden. Benodigdheden: je droomhaard of -kachel, een mooi rookkanaal voor in de woonkamer, een dubbelwandige kachelpijp voor door het huis en de juiste materialen voor op het dak. In dit artikel nemen we je graag mee in de verschillende stappen om voor het eerst een houtkachel aan te schaffen.

Welk type woning is geschikt voor een kachel?

Zoals gezegd kan in bijna elke woning wel een kachel met rookkanaal geplaatst worden. Uitzonderingen zijn flatwoningen. Het is daarbij vaak lastiger om toestemming te regelen voor een rookkanaal, plus dat er vaak bovenburen zijn. Een rookkanaal kan dan niet zomaar door het plafond of langs de muur naar boven gebouwd worden. In dat geval is een elektrische kachel vaak beter geschikt. Die zien er tegenwoordig steeds realistischer uit. Het is slim om altijd even vooraf navraag te doen bij een professioneel installatiebedrijf. Zij kunnen advies geven over hoe een rookkanaal in jouw situatie geïnstalleerd kan worden.

Kachel kiezen

Heb je de zekerheid dat een rookkanaal mogelijk is? Dan ga je een mooie kachel of haard uitzoeken. Er zijn ontzettend veel opties om uit te kiezen, van luxe grote inbouwhaarden tot de kleinste houtkacheltjes. Natuurlijk ga je eerst even rondkijken wat je mooi vindt staan in jouw woning. Een moderne haard, of juist een kacheltje met oude look? De kachel wordt echt onderdeel van jouw interieur.

Verder is het goed om te kijken naar het vermogen van de kachel. Het vermogen (weergegeven in kW, kilowatt) geeft aan hoeveel warmte de kachel afgeeft. Een kleine, goed geïsoleerde ruimte heeft veel lager vermogen nodig dan een slecht geïsoleerde grote ruimte. Op internet zijn makkelijke tools te vinden om uit te rekenen welk vermogen jouw kamer nodig heeft. Zo zorg je dat je een kachel koopt die jouw huis aangenaam warm kan maken en niet te hard stookt.

De juiste kachelpijpen aanschaffen

Als de kachel gekozen is, kun je over het rookkanaal na gaan denken. Op de kachel zit een opening waarop een kachelpijp kan worden aangesloten. Deze opening heeft een bepaalde maat waar goed over nagedacht is. Die diameter is de optimale maat voor je kachel om op te branden. Je koopt dan kachelpijpen in dezelfde maat. Bij veel kachels zijn mooie bijpassende kachelpijpen te kopen in dezelfde kleur als de kachel. Maar let op: gewone zwartstalen kachelpijpen kun je alleen gebruiken in de ruimte waar de kachel staat. Gaat het kanaal door het plafond en door andere ruimtes, dan heb je dubbelwandige kachelpijpen nodig.

Dubbelwandige kachelpijpen?

Dubbelwandige kachelpijpen heten zo omdat ze een extra laag hebben waartussen isolatiemateriaal zit. In Nederland is het verplicht dat een rookkanaal door het huis heen dubbelwandig is. Dit heeft te maken met de brandveiligheid. Het isolatiemateriaal zorgt dat de buitenkant van de buizen niet zo warm wordt. Zo hoef je je geen zorgen te maken om brand in huis. Dit rookkanaal wordt in de verdiepingsvloer en verder naar boven geplaatst. Ook een kanaal dat langs de buitenmuur naar boven loopt moet dubbelwandig zijn. Deze kachelpijpen zijn vaak glanzend RVS, maar je kunt ze ook bestellen met een zwarte coating.

Kachelbedrijven kunnen je precies advies geven over welke spullen er nodig zijn. Denk je erover om in de toekomst misschien een grotere kachel te kopen, dan kan het slim zijn om voor het dubbelwandige kanaal alvast een maatje groter te nemen. 

Rookkanaal plaatsen

Voor op het dak heb je nog wat andere spullen nodig, zoals een regenkap en een stormkraag om lekkage te voorkomen. Ook hierin is het handig om je goed te laten adviseren. Je mag een rookkanaal zelf plaatsen in Nederland, maar kijk wel goed naar de regels voor installatie en de voorwaarden van je verzekering. De meeste mensen laten een rookkanaal plaatsen door een offici├źle installateur. Zo weet je zeker dat het goed en veilig gebeurt.┬á

Installatie klaar?

Dan kun je de kachel gaan opstoken. Begin wel langzaam, dan kan het materiaal van de kachel wennen aan de warmte. Ook de verf van een nieuwe kachel moet vaak nog uitharden, dus dit kan aan het begin een vreemde geur afgeven of een beetje gaan roken. Geen zorgen, dit hoort erbij. Even de ramen open en je bent er zo vanaf. Elke keer kun je hem wat harder stoken. Een paar houtblokken erin, vlammetje erbij en genieten maar! Zie jij jezelf ook al zitten met een goed glas wijn en je voeten bij de kachel?

Recommended Articles