De makkelijkste manier om je woning te ventileren? Die is niet zo moeilijk te verzinnen: gewoon even de ramen en deuren openzetten. Zo gepiept, toch? Dat klopt. Maar zoals bij wel meer dingen in het leven, is de makkelijkste manier niet altijd de beste. Er zijn betere manieren te verzinnen om de ventilatie in je woning of binnen een bedrijf aan te pakken.
Het helpt slechts tijdelijk
Om even terug te komen op die makkelijkste manier van ventileren, gewoon even alle ramen openzetten: wat is daar nu eigenlijk mis mee? Het werkt toch? Dat klopt. Het werkt. Maar wel tijdelijk. Ventilatie gaat om het continue verversen van de lucht die in een ruimte aanwezig is. Zodra je de ramen en eventueel de deuren openzet, dan is dit het geval: er is een continue toestroom van lucht die van buiten komt, terwijl de lucht die zich binnen bevindt ook steeds naar buiten weg zal stromen. Deze stroming eindigt echter heel abrupt op het moment dat je de boel weer dicht doet. En dat moment breekt natuurlijk aan, want de hele dag, iedere dag, alles open houden, dat is geen optie.
In de winter wil je niet steeds met open ramen zitten, want dan stroomt alle warme lucht waar de verwarming voor heeft gezorgd zo naar buiten weg. Behoorlijk zonde, zowel voor je energierekening als met het oog op global warming. En op een hele warme zomerdag wil je eigenlijk ook niet al je ramen open hebben. De lucht is buiten dan vaak warmer dan binnen, en dat wil je graag zou houden. Dus al klinkt goed ventileren nog zo makkelijk en goedkoop, in de praktijk werkt het helaas heel anders.
Doe het in één keer goed
Veel mensen vinden dat ze het prima doen op het gebied van ventilatie, door gewoon een kwartiertje per dag de ramen open te zetten, vaak op momenten waarop er niemand in een ruimte aanwezig is. Na bovenstaande te hebben gelezen weet je waarschijnlijk al dat dit allesbehalve het geval is. Juist wanneer er mensen in een ruimte aanwezig zijn zal er goed moeten worden geventileerd. Mensen ademen namelijk zuurstof in, en veel andere gassen uit. Zonder ventilatie neemt het gehalte zuurstof in een ruimte dus steeds verder af, terwijl de hoeveelheid CO2 juist toeneemt. Klachten als hoofdpijn liggen dan op de loer.
Hoe je dit het best kunt voorkomen? Door te kiezen voor een goed ventilatiesysteem. Hiermee houd je een continue luchtstroom op gang, zonder dat je daarvoor de ramen open hoeft te zetten. Kies je voor een systeem met warmteterugwinning, dan hoef je zelfs niet bang te zijn dat in de winter al het werk van de verwarming verloren gaat. De warmte wordt keurig opgevangen en weer meegegeven aan de lucht die van buiten naar binnen stroomt. Alleen maar voordelen dus!