Het belang van een goede nachtrust (en hoe je ervoor kunt zorgen)

Een goede nachtrust is cruciaal voor je algehele gezondheid en welzijn. Toch krijgt volgens verschillende studies een op de drie volwassenen niet regelmatig genoeg slaap. Als jij een van die mensen bent die het moeilijk vindt om de volle acht uur slaap te krijgen, lees dan verder voor enkele tips die je kunnen helpen.

1. Stel een nachtelijke routine in

Een groot deel van het krijgen van een goede nachtrust is ervoor zorgen dat je tot rust komt voor het slapen gaan. Probeer dus te voorkomen dat je werkt of elektronische apparaten gebruikt in het uur voor je wilt gaan slapen. Kies in plaats daarvan voor een rustiger activiteit zoals lezen of een bad nemen.

2. Maak van je slaapkamer een ontspannende omgeving

Het is belangrijk dat je slaapkamer is ingericht op een manier die ontspanning bevordert. Dit betekent het koel, donker en rustig houden. Overweeg de aanschaf van verduisterende gordijnen of een oogmasker als licht een probleem is. En als lawaai je ‘s nachts wakker houdt, probeer dan een geluidsmachine of oordoppen te gebruiken.

3. Investeer in comfortabel beddengoed

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je slaapkamer bevorderlijk is voor de slaap, is door te investeren in comfortabel beddengoed – inclusief lakens, dekens en kussens, zoals een prachtig hoeslaken 180×200. Je hoeft je hier niet uit te sloven; zorg gewoon voor kwaliteitsartikelen die je helpen je knus en ontspannen te voelen.

4. Houd je telefoon buiten bereik

Het is verleidelijk om je telefoon als wekker te gebruiken en hem dan op je nachtkastje te laten liggen zodat je voor het slapen gaan nog even de sociale media kunt checken (ik maak me hier zelf schuldig aan). Maar je telefoon in de buurt hebben kan het juist moeilijker maken om in slaap te vallen, omdat de heldere schermen je circadiane ritme kunnen verstoren. Doe jezelf dus een plezier en houd hem buiten handbereik.

5. Vermijd cafeïne laat op de dag

Cafe├»ne heeft een halfwaardetijd van ongeveer vijf uur, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen als je het te laat op de dag consumeert. Dus, als je wilt voorkomen dat je om 3 uur ‘s nachts wakker ligt, probeer dan de cafe├»neconsumptie niet uiterlijk om 2 uur ‘s middags af te bouwen.

6. Sta op en beweeg gedurende de dag

Een zittende levensstijl kan bijdragen aan slapeloosheid, dus zorg ervoor dat je overdag voldoende beweging krijgt. Zelfs een stevige wandeling om het blok kan al een verschil maken als het tijd is om naar bed te gaan.

7. Ga naar je huisarts als niets lijkt te werken

Als je al langer dan een paar weken met slapeloosheid worstelt, is het misschien tijd om er met je arts over te praten – vooral als je ook andere symptomen hebt, zoals vermoeidheid overdag of concentratieproblemen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van slapeloosheid, dus het is het beste om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten voordat je vrij verkrijgbare oplossingen zoals melatoninesupplementen uitprobeert.

Conclusie: Voldoende slaap is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn – maar volgens onderzoeken krijgt een op de drie volwassenen niet regelmatig genoeg slaap. Als je moeite hebt om elke nacht de volle acht uur slaap te krijgen, probeer dan enkele van de bovenstaande tips toe te passen; met een beetje geluk helpen ze je om zonder problemen in dromenland weg te drijven…

Recommended Articles