Isoleren: we zijn er met zijn allen de afgelopen decennia steeds meer mee bezig gegaan. Want we weten allemaal dat er in de winter heel wat warmte ontsnapt door kieren, gaten, enkel glas en niet goed geïsoleerde gevels en daken. En in de zomer komt de warmte daardoor juist weer extra hard naar binnen. Hoe ver ben jij al met het isoleren van je huis?
Doe het stapje voor stapje
Je hele huis in één keer op en top isoleren, dat is een flinke klus. Niet alleen kost het veel tijd en werk, de rekening is meestal ook niet mals. Daarom kiezen veel mensen ervoor om het stapje voor stapje te doen. Je kan bijvoorbeeld ieder jaar één isolatieproject op de planning zetten. Of je pakt het nog wat rustiger aan, en kiest bijvoorbeeld iedere keer als er iets vervangen moet worden voor een extra isolerende variant.
Op die manier kun je het hele huis doorwerken. Een goed punt om te starten zijn de ramen in je woning. In de meeste huizen is de tijd van enkel glas wel voorbij, al zijn er nog steeds oude woningen te vinden waarin dit wel het geval is. Verhuis je naar een dergelijk huis, of woon je erin en heb je een klein beetje geld te besteden, ga dan aan de slag met deze ramen. Enkel glas isoleert namelijk totaal niet, en dat merk je zowel in de winter (koud!) als in de zomer (warm!). Door over te stappen op dubbel glas zet je al een aardige stap, maar nog beter is het om te kiezen voor een extra isolerende variant als HR++ glas. Even een investering, maar de kans is groot dat je het verschil snel zal merken in de temperatuur binnenshuis en op de energierekening.
Denk ook aan je deur
Naast het glas, het dak en alle andere bekende plekken in het huis die we kunnen isoleren, is er nog een plek waar regelmatig veel warmte verloren gaat: de deur. Lang niet alle deuren houden de warmte binnen, of juist buiten. Zeker een houden deur met veel glas laat alle warmte in de winter zo door naar buiten, terwijl de zomerse warmte er weer gemakkelijk door naar binnen komt. Heb jij zo’n slecht geïsoleerde voordeur in je woning, dan kan het geen kwaad je eens te verdiepen in isolerende buitendeuren. Deze bestaan uit meerdere lagen, en zijn zo prima in staat zich weinig aan te trekken van de kou of warmte buiten. Isolerende buitendeuren zijn opgebouwd als een sandwich, met platen van verschillende materialen, die stuk voor stuk bekend staan om hun isolatie. De deur is licht van gewicht, en kan in tegenstelling tot kunststof deuren in precies dezelfde kleur als de rest van het houtwerk worden geschilderd.