Zó belangrijk is je kussen voor een goede nachtrust

Diep van binnen weten we het allemaal: slaap is een van de belangrijkste onderdelen van onze dag. Het beïnvloedt hoe je je voelt, hoe je presteert op het werk of op school, en het heeft een enorme impact op je algemene gezondheid. Alleen al de kwaliteit van je matras kan een goede nachtrust maken of breken. Maar hoe zit het met je kussen? Veel mensen gebruiken simpelweg wat ze voorhanden hebben. Maar doe je jezelf daar echt een plezier mee? Nee! Een goed hoofdkussen moet zacht genoeg zijn om comfort te bieden, maar stevig genoeg om je nek tijdens de slaap te ondersteunen. En niet te vergeten – het moet ook zijn vorm kunnen behouden, wasbeurt na wasbeurt, zodat het nog jaren als nieuw aanvoelt! In dit artikel vertellen we je meer over waarom een goed kussen oh zo belangrijk is. Lees je mee?

Wat is een goed hoofdkussen

De wetenschap is duidelijk – kwaliteitsslaap komt van kwaliteitskussens. Maar wat bedoelen we hier precies mee? Als je een kussen winkelt, kijk dan naar de materialen waarvan het gemaakt is. Is het gevuld met dons of ganzenveren, die duurzamer zijn dan synthetische vezels? Je zult ook willen overwegen of je hoofdkussen hypoallergeen is en bestand tegen stofmijt. Het moet daarnaast zowel comfortabel als stevig zijn – niet te hard en niet te zacht. En heeft je hoofdkussen bijvoorbeeld een temperatuurregulerende werking ? Een goed exemplaar verspreidt namelijk de warmte gelijkmatig over het hele kussen. Je leest het al: een goed kussen moet aan véél eisen voldoen. Dat maakt het zoeken best lastig. Of toch niet…?

One-size-fits-all kussen?

Want is er dan een ‘one-size-fits-all’ kussen die voor íedereen geschikt is? Daar zijn de meningen over verdeeld. We kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat een kant-en-klare kussen zonder enige aanpassingen nóóit voor iedereen kunnen werken. Zo zijn er kussens voor rugslapers, maar ook kussens voor zijslapers – elk met hun eigen vulling en neksteuncapaciteiten.

Toch zijn er interessante ontwikkelingen op het gebied van hoofdkussens. Zo zijn er steeds populairder wordende partijen zoals Cloudpillo die wél beweren een one-size-fits-all kussen te hebben ontwikkeld. Maar is zo’n Cloudpillo hoofdkussen écht zo goed? Dit leggen ze zelf als volgt uit: “Vele kussens zijn gemaakt van dons en veren en zijn daarom vaak te zacht, hierdoor wordt het hoofd onvoldoende gedragen waarna nekklachten ontstaan. Dit doen wij bij Cloudpillo anders. Na het testen van veel verschillende prototypes zijn wij tot de perfecte formule gekomen, met behulp van deze formule hebben wij één kussen gecreëerd dat genoeg weerstand biedt zonder dat het kussen te hard aanvoelt.”

“De Cloudpillo is gevuld met versnipperd memory foam, ook wel traagschuim genoemd, het grootste voordeel van traagschuim is dat het zich volledig vormt naar jouw lichaamshouding en deze vorm ook een tijd vast kan houden. Meer weerstand en een betere vorm, maar toch een kussen dat zacht aanvoelt. Het beste van beide werelden dus!”.

Of het kussenmerk deze beloften waar maakt? Als we de vele TrustPilot recensies mogen lezen wel. Toch gaan we daar zelf ook achter proberen te komen door juist dit kussen de komende maanden te testen. Want ook ík kan wel een wat betere nachtrust gebruiken…

Waarom het belangrijk is een goed hoofdkussen te hebben

Vaak verwaarlozen mensen de zorg voor hun gezondheid, en dat is iets dat nooit over het hoofd gezien mag worden. Je lichaam heeft de juiste hoeveelheid rust nodig om goed en zonder problemen te kunnen functioneren. Als je niet regelmatig genoeg slaapt, loop je zelfs risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes of hartziekten. En als je een slecht kussen hebt? Dan wordt dat risico elke nacht dus keer op keer verhoogd. En mocht je denken dat het allemaal wel meevalt, dan maak ik daar graag korte metten mee. Check hieronder maar eens waar een slechte nachtrust allemaal voor zorgt!

  • Gebrek aan alertheid. Zelfs het missen van slechts 1,5 uur kan een impact hebben op hoe je je voelt.
  • Overmatige slaperigheid .Het kan je overdag erg slaperig en moe maken.
  • Verminderd geheugen. Gebrek aan slaap kan van invloed zijn op je vermogen om informatie te onthouden en te verwerken.
  • Meer stress. Je kunt er humeurig van worden en de kans is groter dat je conflicten krijgt met anderen.
  • Kwaliteit van het leven. Het is mogelijk dat je minder snel deelneemt aan normale dagelijkse activiteiten of aan lichaamsbeweging.
  • Grotere kans op auto-ongelukken. Volgens het CBS is slaperig rijden verantwoordelijk voor honderden ongevallen, gewonden en dodelijke slachtoffers per jaar.

Conclusie: denk aan je kussen!

De volgende keer dat je dus maar weer accepteert wakker te worden met rug- en nekklachten, besef je dan dat het kussen waar je op slaapt een ontzettend groot effect heeft op je nachtrust. Investeer én zoek naar het perfecte exemplaar – je lichaam en geest zal je dankbaar zijn.

Recommended Articles